Natuur in Best

Best ligt midden in Het Groene Woud en heeft de echte natuurliefhebber veel te bieden! Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door het sterk afwisselende landschap. Het zal je verbazen hoeveel moois je te zien krijgt!

  • Fietsen

    In Best kun je heerlijk fietsen. Er liggen vijf natuurgebieden rondom Best die je goed per fiets kunt ontdekken. Trap bijvoorbeeld langs de Scheken, de Mortelen, Nieuwe Heide, Pailjaart en Sonse Heide of kies een van de andere  mooie fietsroutes uit. 

    Fietsen
  • Wandelen

    In Best kun je heerlijk wandelen en daarbij van alles ontdekken. De diverse wanderlroutes voeren je niet alleen door de prachtige natuur, maar ook langs historische plekken of bijzonderek kunstwerken.Het is altijd boeiend in Best!

    Wandelen

Gouden plek in Het Groene Woud

Ben je een natuurliefhebber? Dan is Best een gouden plek! Best ligt namelijk in het hart van Het Groene Woud: een prachtig, groot en gevarieerd natuurgebied in de driehoek Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Jij denkt misschien meteen aan bossen. Dat klopt, maar Best heeft nog véél meer natuurschoon. Van heide tot moerassen en van vennen tot bossen. Laat je verrassen door al dat moois op de manier die bij jou past. Best is een startpunt voor allerlei wandel- en fietstroutes die je laten genieten van de natuur. Wil je goed voorbereid op pad? Dan is de natuurpoort Groene Woud/Scheeken jouw perfecte uitvalsbasis.

Edelherten spotten

Machtig mooi zijn ze: de edelherten die in de natuurgebieden de Scheeken en Mortelen leven. Deze dieren wonen nog maar sinds 2017 in en om Best, maar voelen zich hier helemaal thuis! Logisch, want Best doet er alles aan om ze te laten wennen. Ze hebben zelfs een gelijkvloerse oversteek aan de Monnikenweg. Het kan dus gebeuren dat je met je auto even moet wachten op ‘overstekend wild’. Met de speciale wandelroute van Staatsbosbeheer treed je in de sporen van de edelherten. En met een beetje geluk kom je ze zelfs tegen! In september en oktober kun je mee met de speciale bronstexcursies. Dan zie je misschien niet, maar hoor je ze wel!

Edelherten spotten

Mooie Mortelen

Nat en droog, hoog en laag: de Mortelen biedt het allemaal. Dat maakt jouw fiets- of wandeltocht erg afwisselend! Mortelen betekent ‘weke grond’. Je begrijpt meteen dat je dus moet oppassen voor natte voeten. Toch wonen al sinds 1100 boeren in dit gebied. Zij leefden vooral op de ‘donken’: de hoger gelegen droge stukken. De boeren hadden het in de Mortelen niet gemakkelijk. Als ze gewassen wilden verbouwen, kwamen ze soms op heel natte, lemige grond terecht. Die lieten ze vaak voor wat het was. Zo ontstond er een landschap met veel variatie: bolle akkers, kleine poelen, grasland vol bloemen en bossen vol bloemen. En daar kun jij altijd en gratis van genieten!

Ontdek de mortelen
  • Bos, heide en vennen

    Bijzonder is dat er in en om Best veel leemgronden zijn. Leem laat niet zo gemakkelijk water door. Daardoor zijn er veel vennen rondom Best ontstaan. Het grootste ven legt net niet in Best. Maar elke Bestenaar heeft ooit een rondje om het Oud Meer gewandeld. In de winter is dit dé plek om op natuurijs te schaatsen. Het bekendste vennengebied is de Nieuwe Heide. Daar liggen veel vennen en vennetjes. Het allerbekendste ven is het Langven. En tja: de naam zegt het al 'Op de Nieuwe Heide' is natuurlijk heide te vinden. Maar laat je niet misleiden door de naam Nieuwe Heide. Dit terrein is ook bebost. Een heel gevarieerd natuurgebied dus! De naam Heide klopt dus niet helemaal. Maar het woord Nieuw klopt al helemaal niet. Dit natuurgebied bestaat al sinds de oudheid. In het begin van de twintigste eeuw veranderde het terrein. Er werden bomen aangeplant voor houtproductie, Uit deze tijd stam ook de naam Nieuwe Heide. Met de speciale vennenwandeling of de GPS-wandeling ontdek je dit eeuwenoude gebied.

    Bos, heide en vennen
  • Hoera voor de Heide!

    Heidegronden staan bekend als arm. Daardoor denken veel mensen dat heidegebieden niet mooi of oninteressant zijn. Dan kennen ze de rijkdom van de Aarlesche Heide nog niet! Grafheuvels, korstmossen, en de levendbarende hagedis: het zijn maar een paar van de héél bijzondere dingen die je op de Aarlesche Heide kunt zien. Soms is wat hulp om al dat moois te ontdekken best handig. De website over de Aarlesche Heide is dan een fijn startpunt. Maar het is nog véél leuker om zelf dit natuurgebied te ontdekken. Dat kan met de handige app en de speciale Aarlesche Heidewandeling.

    Hoera voor de Heide!

Populierenparadijs

Buurtschap De Vleut is een echt populierenparadijs! Deze bomen zijn onlosmakelijk met dit buitengebied verbonden. De vele klompenmakers in dit stukje Best gebruikten het hout als grondstof. Nog steeds is deze boom beeldbepalend in de Vleut. Met de klompenroute ontdek je van alles over de geschiedenis van de klomp. De speciale populierenwandeling  leidt je door De Vleut en De Scheeken. Vroeger zag dit buurtschap er heel anders uit. De ruilverkaveling veranderde het landschap van De Vleut ingrijpend. In de Vleutsche Kampen kun je de sfeer van de boeren met kleine lapjes grond nog proeven. Met de Vleutsche Kampenwandeling krijg je een mooi beeld van hoe het vroeger in het buitengebied van Best was. Met de fietsroute Expeditie Knapzak kun je samen met de kinderen nog meer leren over en genieten van het populierenparadijs.

  • Scheeken vol slakken

    Een slakkenparadijs: dat zijn de Scheeken. Dat komt omdat in de grond veel kalk zit. En daar houden slakken van! Maar ook heel veel andere dieren voelen zich hier thuis, zoals het edelhert, reeën, dassen en salamanders . Dit bijzondere natuurgebied ligt bij De Vleut, waar vroeger veel klompenmakers woonden. Hun grondstof was de populier. Ook in de Scheeken zie je veel populieren. De speciale populierenwandeling  leidt je door De Vleut en De Scheeken. Houd je liever een droge broek? Dan is de Broekwandeling een aanrader. En nee: deze wandeling verwijst niet naar jouw kleding, maar naar de hogere gelegen droge stukken land. Zij worden aangeduid met de naam ‘broek’.

    Scheeken vol slakken
  • Pailjaart vol plassen

    De Pailjaart is een nat natuurgebied. Laarzen aan en genieten maar! Want in dit bijzondere natuurgebied voelen heel veel verschillende planten en dieren zich thuis. Je hebt grote kans dat je allerlei insecten en kikkers ziet. Met een beetje geluk zie je ook reeën en de bijzondere Aberdeen Angus runderen. De speciale laarzenwandeling voert je langs de mooiste plekjes van dit natuurgebied. Eén ding is zeker: in de Pailjaart zie je met eigen ogen hoe mooi de natuur is!

Boeren, buren en Bosch

Aarle is een buurtschap net buiten Best. In dit bijzondere gebied wonen als sinds de oudheid mensen. Eeuwenlang was dit het terrein van keuterboeren. Tegenwoordig is het een levendig buurtschap met bijzonder bewoners. De kerkuil voelt zich namelijk helemaal thuis in Aarle. Bijzonder is de tiendschuur van ‘Het land van Bosch’. Deze naam verwijst naar de bekende schilder Jeroen Bosch. Hij was getrouwd met Aleid van de Meervenne. En zij bezat weer landerijen in Aarle. Veel van die landerijen zijn verdwenen en zullen nog verdwijnen. In Aarle wordt namelijk gebouwd aan een nieuwe, duurzame wijk: Aarlesche Erven. Dezen nieuwe buren kunnen, net als jij, genieten van de natuur. Met de speciale Land van Boschwandeling ontdek jij dit bijzondere buurtschap.

Batabos

Bossen in en om Best zijn nagenoeg altijd aangelegd door de mens. Bomen waren belangrijk: om spullen van te maken, huizen mee te bouwen, om te verwarmen of machines te laten draaien. Zo is ook het ‘Batabos’ ontstaan. Tussen 1930 en 1940 werd het Batabos, in de buurt van de Batafabriek, aangeplant als productiebos voor mijnhout van de schoenenfabriek. Zo’n tien jaar later werden grond, met bomen en al, verkocht aan leidinggevend personeel om er een huis op te bouwen. Zo ontstond Villawijk Het Koekoeksbos. De huizen en bomen staan er nog, al is er inmiddels ook een golfbaan aangelegd. Dit bewoonde maar erg rustig stukje Best biedt natuurlijk ook onderdak aan allerlei dieren. Met de speciale wandeling Koekoebos en Villawijk ontdek je dat natuur ook in woonwijken volop te vinden is. Wie daar nog meer over wil weten, moet zeker ook de wandelingen Batadorp en Wilheliminadorp en Dorpswandeling Best (die vooral focust op bijzondere bomen) gaan maken.

Natuur rondom Best