Genieten van cultuur

Best staat bekend om haar rijke populierenverleden en de vele klompen die hier gemaakt zijn. Maar kijken naar kunst, dat kan in Best zeker ook. De gemeente heeft veel bijzondere kunstwerken, gebouwen en voorstellingen. Eén ding is zeker: Best is in allerlei opzichten bijzonder mooi!

Bibliotheek Best

Cultuur staat centraal bij de Bibliotheek Best. Midden in het centrum vind je de hotspot als het om cultuur gaat. Bij de Bibliotheek Best vind je het toeristisch informatiepunt, bibliotheek, interessante wisselexposities, workshops, lezingen en culturele activiteiten. ’t Tejaterke is dé sociaal-culturele ontmoetingsplek van Best. Hier voelen verschillende culturele verenigingen zich thuis, zoals Harmonie Sint Caecilia, toneelclub Ons Egyen Landt, toneelvereniging De Narrekap en dansvereniging In2Dance. Zij staan regelmatig op het podium van dit kleine, gezellig theater. Je kunt bij dit theater ook genieten van try-outs, previews en concerten in allerlei genres. Check het programma voor de agenda! Liever naar de film? Bij het BioBest Theater kun je genieten van de meest recente films.

Bezoek de Bibliotheek Best
  • Beestenboel

    Een meer dan manshoge mol, een gigantisch konijn en een groot wit beest. Kunstenaar Tom Claasen maakte deze bijzondere beestenboel. Hij staat bekend om de gigantische dierenfiguren die hij maakt. Als eerste kwam in 2009 de Mol naar Best. Dit dier symboliseert de ondergrondse spoortunnel waar hij bovenop staat. De Mol maakte eerst veel negatieve reacties los bij inwoners. Maar inmiddels zijn ze erg gehecht geraakt aan dit beeld. Ook het konijn en witte beest voelen zich inmiddels helemaal thuis in Best.

  • Buitenbeesten

    Best heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte. Ze zijn zeer verschillend van karakter en er is dus voor elk wat wils. Ze staan door de hele gemeente. Met de speciale route Kunst in Best kun je langs de kunstwerken wandelen of fietsen, zoald de mol en het konijn. Zelf je route samenstellen? Dat kan ook met de webpagina over openbare kunst in Best.

    Buitenbeesten

Bijzondere gebouwen

In Best staan nog een aantal bijzondere gebouwen. Sommige springen meteen in het oog, zoals de Odulphuskerk en molen de Volharding. Andere gebouwen zijn geheime pareltjes, zoals de zeven arbeidershuisjes in de Nieuwstraat en de Rijksmonumentale boerderijen aan de Sint-Oedenrodseweg. Tip: als je door Best loopt, let dan op de speciale bruine informatieborden aan de gevels van gebouwen. Zij vertellen je meer over de geschiedenis van het bijzondere gebouw waar je voor staat.

Bezoek de molen

Galerieën in Best

Kijken naar kunst: dat kan in Best bij Galerie Artbest. Dat is een broedplek van beeldende kunst. Er zijn regelmatig wisselende exposities. Je bent altijd welkom om gratis de werken te komen bekijken. De eigenaars van de galerie willen namelijk een plek creëren waar iedereen laagdrempelig kunst kunt bekijken. Ook bij Atelier Oranjestraat mag je zo binnenlopen. Lonneke Keuten en Jacqueline Vugs zijn ambachtelijke edelsmeden. Ze ontwerpen en maken allerlei sieraden. Ze werken in opdracht, maar maken ook vrij werk. En tijdens workshops geven ze hun kennis aan je door. Ga je liever terug in de tijd? Dan zijn het Norton (motor)museum en Park Historia (met een speelgoed- en oorlogsmuseum) aanraders.