Broedplaats van bijzondere bedrijven: dat is óók Best. Van klomp tot kunst en van borrel tot broodmeel: het wordt in Best met liefde en plezier gemaakt. Sterker nog: deze bijzondere bedrijven vertellen je met net zoveel liefde en plezier meer over hun ambachtelijke producten. Er valt voor jong en oud(er) genoeg te zien, te beleven én vaak ook te proeven. 

Hollandse hoogte
Een molen: dat is typisch Hollands. Maar hoe werkt zo’n molen eigenlijk? De molenaars van korenmolen de Volharding leggen het je graag elke zaterdag uit. Geen last van hoogtevrees? Dan krijg je vanaf de  omloop een prachtige blik over Best. De molenaars laten je ook graag zien hoe het koren gemalen wordt. In de molenwinkel kun je onder meer terecht voor broodmeel en cakemix. En natuurlijk kun je een typisch Nederlands product kopen: versgemalen pannenkoekenmeel! 

Kanidassen en klompen
Zeg kanidas en iedereen denkt dat je een rasechte Bestenaar bent. Een kanidas is plaatselijk dialect voor de Canadese populier. Die vind je in en om Best in overvloed. Ze werden vroeger geplant door en voor de klompenmakers. Ooit was Best namelijk internationaal koploper in de klompenindustrie. Snap je meteen waarom Best tijdens carnaval Klompengat heet! Ook in buurtschap De Vleutr woonden vroeger veel klompenmakers. Minimuseum De Vleutse Hoeve brengt in beeld hoe klompen vroeger gemaakt werden. Een paar straten verderop maakt Campus Vitaal de mooiste producten van kanidassen. Geen klompen, maar wel heel mooi en betaalbaar speelgoed, meubels, woondecoratie en vogelhuisjes. 

Historische hotspot
De klompenindustrie verdween uit Best, omdat iedereen op schoenen ging lopen. Bijzonder is dat in Best een van de grootste Europese schoenenfabrieken heeft gestaan. Nog steeds worden bij de Batafabrieken (werk)schoenen gemaakt. In de speciale super store kun je ze kopen, net als allerlei andere schoenen trouwens. Het oude fabrieksterrein is omgetoverd tot een hotspot van ambachtsbedrijven. In Gebouw 32 van C’Park Bata kijk je ogen uit. Je kunt hier onder meer zien hoe bier wordt gebrouwen, likeuren en bonbons worden gemaakt, zeep wordt gegoten, vulpennen worden ontworpen en wolschilderijen worden gemaakt. De eigenaars vertellen vol passie over hun bijzondere bedrijven en geven je met alle plezier een kijkje in hun keuken. Bij de meeste bedrijven kun je zelf ook aan de slag met speciale workshops.

Snoepen op de boerderij
Ambachtelijk ijs, grootmoeders snoep en de lekkerste theemelanges … Bij de IJsboerderij de Bonte Koe in buurtschap Aarle barst het van het lekkers! 

Lekker van eigen grond
Biologisch, gevarieerd, gezond én om de hoek geteeld: dat zijn groentes van De Tuin van Best. Deze tuinderij in Aarle verbouwt groente voor mensen in en rondom Best. Zij nemen een groentepakket dat bij hen past en halen dat elke week op bij de tuinderij of een ander afhaalpunt. De Tuin van Best heeft nog geen boerderijwinkel, maar je kunt wel een kijkje nemen op het land.

Maak het mooi
Haal de natuur in huis door zelf mooie creaties te maken. Bij atelier Groenseizoen kun je terecht voor workshops waarbij je zelf de mooiste groencreaties maakt. Elke seizoen zijn er thema-workshops waarmee jij je huis op kunt fleuren!

Gouden duo
Lonneke Keuten en Jacqueline Vugs zijn edelsmeden. In hun atelier Oranjestraat ontwerpen en maken ze ambachtelijke sieraden. Ze werken in opdracht, maar maken ook vrij werk. Tijdens workshops geven ze hun kennis aan je door. Gewoon een kijkje nemen? Dat mag natuurlijk ook!

Thee met extra smaak
Lunchroom en werkatelier EEHT is een bijzondere plek. De naam moet je eigenlijk achterstevoren lezen. Wat krijg je dan? Juist ja…. THEE. EETH maakt zelf theemelanges en dat proef je! Je kunt ze in de lunchroom proeven, maar ook kopen om mee naar huis te nemen. Eén ding is zeker… Zo’n bijzondere theemelange smaakt altijd naar meer!

Wat zoek je

19 resultaten