Klompengat: zo heet Best tijdens carnaval. Het geeft precies weer wat Best lang geleden was. Een kleine gemeenschap waar keuterboeren al in de 18de eeuw in de winter bijverdienden door klompen te maken. Wisten zij veel dat een paar generaties later de Bestse klompen de hele wereld over zouden gaan! Van handwerk van de arme boer tot een rijke industrie: de klompenmakerij heeft diepe sporen getrokken in de ontwikkeling van Best. Er is in al die eeuwen veel veranderd. Maar één ding is gelijk gebleven: de populier is nog steeds populair in Best. Deze boom was en is de grondstof voor de klomp. Inmiddels staat de populier symbool voor veel meer dan de klompenindustrie.

Natuur

De populier is onmisbaar in het Bestse landschap. Je hoeft niet ver te kijken om hem te ontdekken. Voor Bestenaren is het een vertrouwd gezicht: de rijen populieren langs de wegen, sloten en akkers. Maar Best geeft ook andere natuur volop de ruimte. De Aarlesche Heide is een prachtig natuurgebied waar je zelfs prehistorische grafheuvels kunt ontdekken. Naast heide, vind je ook eeuwenoude vennen, bijzondere hoevelandschappen, natte populierenbossen en aangeplante productiebossen om de hoek. Al die verschillende landschappen zijn een thuishaven voor veel verschillende planten en dieren. Ben jij en echte spoorzoeker? Dan is een bezoekje aan de rijke natuur van Best een aanrader.

Ontdek de populier

Ambacht

Klompen maken was en is een ambacht. En daar zijn we in Best trots op. Sterker nog: we zijn trots dat verschillende bedrijven in de voetsporen van de klompenmakers zijn getreden. Niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Best telt tal van bijzondere bedrijven die op ambachtelijke wijze producten maken. Van de ambachtelijk slager tot de bijzondere bierbrouwer. En van een houtwerkplaats tot wolatelier. En van edelsmid tot glaskunstenaar….In Best werken we graag met ons hard, hoofd en handen!

Bekijk de ambachten van nu!

Ondernemerschap

Uit armoe geboren, maar uitgegroeid tot wereldhandel: dat is de ontwikkeling van de Beste klompenindustrie in een notendop. Het ondernemerschap zit diep bij de Bestenaar. Het zorgde voor een levendige industrie. Zo bouwde schoenenfabrikant Bata in Best een groot fabriekscomplex met bijbehorende woningen. Nog steeds worden hier schoenen gemaakt, maar inmiddels is C’park Bata een hotspot voor bedrijven. Het ondernemerschap zie ook terug in bij de winkels en horeca. Er zijn veel verschillende lokale winkels, cafés en restaurant. Zeker het binnenlopen waard

Bezoek C-Park Bata

Meer handel in hout

Rond 1900 richtte J.F. van Nunen een klompenfabriek op. Het was een van de vele bedrijfjes in Best die klompen fabriceerden. Zijn zonen Frits, Herman en Jan zochten echter naar andere mogelijkheden om geld te verdienen met hout. Daarom begonnen zij in 1938 een eigen houtzagerij en hout-handel waar het ministerie van Oorlog was al snel een goede klant van werd. De zonen van Van Nunen zaagden namelijk veel munitiekisten. Op veel van dit soort manieren vonden Bestenaren nieuwe manieren om handel uit hout te halen. Best was vroeger dus een écht ondernemersdorp. 

Foto's uit de oude doos

  • Binnenkijken bij: Klompenmakrij van de Gebr. Van Laarhoven aan de Broekdijk

    Klompenmakrij van de Gebr. Van Laarhoven aan de Broekdijk
  • Klompenmakerij Van Aarle aan de Sint-Oedenrodensweg

  • Personeel van de klompenfabriek van de Fa. Gebr. van der Velden

  • Met de mallejan werden de bomen voor de klompenmakerijen vervoerd