Beleef Best: populierenverleden

Best is Best mooi. Maar mooie dingen wennen ook. Om de mooie en bijzondere plekken in Best in een nieuw licht te zien is niet-Bestenaar Kim eropuit gegaan. Zo laat ze de gemeente vanuit haar perspectief zien. Want wat maakt Best anders dan andere gemeentes? En welke plekjes moet je gezien hebben? Kim vertelt over haar ervaringen in Best en deelt haar aanraders. Deze keer verkent ze Bests populierenverleden op de Vleut.

Een invloedrijke boom

Voor wie Best niet kent is haar geschiedenis met populieren ongetwijfeld één van de eerste dingen die opvalt. Naast het prachtige beeld dat de populieren geeft, gaat Bests geschiedenis met de boom vele jaren terug. De populier was en is namelijk de grondstof voor de klomp. Het ambacht van het klomp-maken is wat Best op de kaart zette en ervoor zorgde dat de kleine gemeenschap van keuterboeren kon transformeren tot een rijke klompen industrie. Een bijzondere boom met een rijk verleden dus.

Museum vol ambacht

Als niet-Bestenaar ben ik benieuwd hoe de klompenindustrie er precies uitziet in Best. Ik vond het ideale punt om mijn verkenning te starten: het klompenmuseum. Het museum is kleinschalig en gevestigd in het populieren landschap van Best. Op de plek van het museum heeft tientallen jaren de klompenfabriek van familie van Aarle gestaan. In 2010 is de laatste klompenfabriek in Best gesloopt, maar de gereedschappen en machines zijn bewaard gebleven. Deze zijn nu in het museum te aanschouwen. Medewerkers leggen graag uit over het proces van klompen maken in zijn werk gaat, zowel machinaal als met de hand.

Een historische wandeling

Na een bezoek aan het klompenmuseum is de volgende stap een logische. Ik vervolg mijn verkenning door me te omringen met de grondstof van de klomp: de populier. Ik besluit om de Populierenwandeling te lopen, een wandeling van 7,4 km door het buurtschap de Vleut en natuurgebied de Scheeken. De wandeling start bij BestZOO, wat het ook mooie afsluiting maakt van een dagje dierentuin. Je merkt na een klein stukje lopen al meteen waarom de populier zo’n invloed heeft gehad op Best: hij is werkelijk waar overal te vinden. Naast oneindig lange rijen populieren leidt deze wandeling je door het prachtige natte gebied van de Scheeken. Houd je ogen goed open, want er zit hier allerlei wild verstopt!

Het populierenverleden van de gemeente valt vandaag de dag dus nog op verschillende manieren te beleven. Ik kan je daarom ook zeker aanraden om een bezoek te brengen aan de Vleut: je staat hier in het hart van het populierenlandschap!