De kistjesfabriek die in rook opging

Populieren waren populair bij de keuterboeren. Het was de perfecte houtsoort om klompen van te maken. Aanvankelijk maakten boeren in de stille wintermaanden met de hand klompen. Later werden in Best verschillende machinale klompenfabrieken gebouwd. Veel mensen denken dat in Best van bomen alleen klompen gemaakt werden. Maar hout werd ook gebruikt voor het maken van lucifers en sigarenkistjes.

De bekendste sigarenfabriek was ‘De Ceder’ die aan het Wilhelminakanaal. De fabriek werd op 15 september 1931 opgericht door de Liempsde broers Van Boeckel. De fabriek kreeg in de volksmond als snel de bijnaam ‘het kistjesfabriek’. In de fabriek werden hele boomstammen verwerkt tot sigarenkistjes en andere houten verpakkingen. Die vonden hun weg naar de vele sigarenfabrieken in de regio, zoals Karel I in Eindhoven, Hofnar in Valkenswaard en La Paz in Boxtel.

De fabriek groeide en bloeide en kreeg onder meer in de jaren 50 een stoommachine oom verschillende andere machines aan te drijven. De stoom werd trouwens gebruikt om de boomstammen week te maken en het fineer te drogen.  Daar kwam op 7  maart 1956 een einde aan. Een grote brand legde de fabriek compleet in de as. De herbouw duurde een tijd en mocht van de gemeente niet op dezelfde plek komen. In 1960 opende ‘De Ceder’ een nieuwe fabriek aan de Kanaaldijk aan de andere kant van het kanaal. Zeven jaar later sloot de fabriek vanwege gebrek aan opvolging en de opkomst van kartonnen verpakkingen voor sigaretten.