Beleef Best: terug in de tijd

Best is Best mooi. Maar mooie dingen wennen ook. Om de mooie en bijzondere plekken in Best in een nieuw licht te zien is niet-Bestenaar Kim eropuit gegaan. Zo laat ze de gemeente vanuit haar perspectief zien. Want wat maakt Best anders dan andere gemeentes? En welke plekjes moet je gezien hebben? Kim vertelt over haar ervaringen in Best en deelt haar aanraders. Deze keer verdiept ze zich in het natuurverleden van Best op de Nieuwe Heide.

 

Een rijke geschiedenis

Om een kijkje te nemen in Bests natuurverleden maak ik een wandeling op natuurgebied de Nieuwe Heide. ‘De Nieuwe Heide’ is een verraderlijke naam voor het heidegebied dat ten oosten ligt van de bebouwde kom van Best. Het gebied bestaat namelijk al zo’n 10.000 jaar. Wat ooit begon als een poolwoestijn werd getransformeerd tot stuifduinen. Begin 20e eeuw werden er op deze stuifduinen grove dennen aangeplant, waardoor het gebied omvormde tot een monocultuur. Sinds 20 jaar wordt de Nieuwe Heide omgetoverd naar een meer natuurlijk bos, waardoor de biodiversiteit sterk toeneemt.

Monocultuur

Om de Nieuwe Heide te verkennen loop ik de ‘Vennenwandeling Nieuwe Heide’ met de IVN-routes app, waarbij je op verschillende punten informatie krijgt over de flora, fauna en andere bijzonderheden op de route. De wandeling begint op bospaden dwars door de dennen heen, waar de monocultuur van het gebied nog goed zichtbaar is. Al snel verandert dit beeld en stuit je op verschillende vennen en een vogelkijkhut. Vanuit de hut heb je een goed zicht op de ecozone die grenst aan het bos. De ecozone heeft de enige destructor voor de verwerking van dierlijk restmateriaal in Nederland.

Woeste gronden ontginnen

Wanneer je de heide eenmaal bereikt krijg je een kijkje in het Best van vroeger. De heide ontstond namelijk in de tijd dat onze voorouders de woeste gronden gingen ontginnen. Het oorspronkelijke bos werd gekapt, waardoor er een groot stuk heide ontstond. Op deze heide werden schapen gehoed. De heide die we vandaag de dag zien ziet er werkelijk prachtig uit, vooral in combinatie met het Langven dat hier te vinden is. Met een beetje geluk kom je, net zoals ik, nog een vos of ander wild tegen tijdens deze wandeling!

Reis door het verleden

De wandeling eindigt weer zoals hij begon: omringd door de grove dennen. Hierdoor loop je met deze wandeling als het ware door de verschillende lagen van Bests natuurgeschiedenis heen. Heb je aan het einde van de wandeling zin om wat te drinken of eten? Dat kan bijvoorbeeld bij het Joe Mann Paviljoen, wat ook het begin- en eindpunt is van deze wandeling. Het paviljoen ligt ook pal naast het Joe Mann Natuurtheater. Het natuurgebied is hierbij de achtergrond van allerlei theatervoorstellingen.

Ik kan een rondje op de Nieuwe Heide dus zeker aanraden. Het stuk is goed te doen met kinderen en is ook heerlijk met de hond aan de lijn. Dit gebied biedt een perfecte ontsnapping aan het dagelijks leven, en dat op enkel een kwartiertje fietsafstand van het centrum. Daarnaast zijn er op de Nieuwe Heide ook andere wandelroutes uitgezet, voor ieder wat wils dus!