Theater middenin de bossen

Joe Mann: een naam die bij elke Bestenaar bekend is. Het Joe Mann-bos trekt veel mensen. Logisch, want in dit mooie gebied is van alles te doen! In dit bos, en aangrenzende heide- en vennengebied, kun je heerlijk wandelen en genieten van de bomen en vennen. Het speciale trimparcours, meteen naast de grote parkeerplaats, is geliefd bij jong en oud. Mountainbikers genieten van de speciale route door dit bos. Cultuurliefhebbers komen naar het openluchttheater dat pal naast het drukbezochte paviljoen ligt.

Bijzonder heldenverhaal

Het Joe Mann-bos ligt officieel in de natuurgebieden Sonse Heide en Nieuwe Heide. Waarom noemt bijna iedereen het dan het Joe Mann bos? Veel mensen denken dat het verwijst naar het Joe Mann natuurtheater en monument. Maar die zijn op hun beurt vernoemd naar een jonge Amerikaanse soldaat die hier op 19 september 1944 op een dramatische en heldhaftige wijze het leven liet. Joe Mann was 22 jaar toen hij op 17 september 1944 op de Sonse Heide gedropt werd tijdens de bevrijdingsoperatie Market Garden. Bij de gevechten tegen de Duitsers raakte de Joe Mann in de buurt van het Wilhelminakanaal gewond aan beide armen en handen. Hij zocht samen met anderen gewonden beschutting in een kuil bij het kanaal. Bij een aanval door de Duitsers kwamen er granaten in de kuil terecht. De meeste granaten konden de gewonden teruggooien voordat ze ontploften. Maar Joe Mann kon dat niet doen door de verwondingen aan zijn handen. Toen een granaat achter zijn rug viel, aarzelde hij geen moment. Hij liet zich ruggelings over de granaat vallen. Bij de explosie liet hij het leven, maar redde hij het leven van zijn kameraden. Op zijn sterfplek aan de Boslaan-Zuid staat de Joe Mann grafsteen. Vanuit het Joe Mann paviljoen kun je door de prachtige natuur naar dit monument wandelen. Deze route is ook toegankelijk voor gehandicapten. Wil je meer weten over de heftige bevrijdingsstrijd in Best. De Liberation Route voert je langs de plekken die nu vredig lijken, maar waar een bloedige strijd is gestreden.

Bijzonder heldenverhaal

Spelen in het bos

Het Joe Mann-bos biedt volop ruimte om in de natuur te wandelen, fietsen of lekker te spelen. Maar wist je dat er ook regelmatig theatervoorstellingen zijn? Het Joe Mann Natuurtheater is een prachtig decor voor allerlei theatervoorstellingen. Tijdens de zomervakantie is er elke woensdagmiddag een leuke kindervoorstelling van Jeth Best. Voor een kleine prijs kunnen kinderen van 4 tot en 12 jaar kijken, luisteren en vaak zelfs meedoen met een leuke voorstelling. Theatergroep BLUV brengt regelmatig bijzonder muziektheater op de planken.

Tip: De speciale GPS-wandelroute van 14 kilometer