Beleef Best Zoo en de Vleut

| Myrthe van de Wijdeven

Vroeger ging ik met mijn opa en oma geregeld naar Dierenpark De Vleut. Want ja, ook ons dorp, Best, heeft een heuse dierentuin! Al vele jaren staat de wijk De Vleut onder andere bekend om het dierenpark. In de loop der jaren heeft het park echter wel een aantal veranderingen ondergaan. Zo heet het nu geen Dierenpark De Vleut meer, maar staat het bekend onder de modernere naam BestZoo. 

Om de moderne variant van het dierenpark te ontdekken, breng ik met mijn kinderen een bezoekje aan BestZoo. Voordat we binnen zijn, worden we al verwelkomt door een groep pelikanen. Bij de kassa krijgen we ook nog eens een leuke speurtocht mee, waardoor het bezoek voor de meiden nog leuker en interactiever wordt. Via kooien met diverse vogelsoorten en Japanse eekhoorns lopen we naar een soort kinderboerderij. Hier lopen geiten, kippen en kraanvogels, een aantal varkens, loopeenden, kalkoenen en ooievaars rond. Zo leuk dat je hier gewoon tussen de dieren kan lopen! 

Hierna brachten we een bezoekje aan het verblijf van de stokstaartjes, wat ook erg leuk was. Kinderen kunnen hier namelijk via een glazen buis doorheen kruipen, waardoor het lijkt of ze zelf in het verblijf zitten.

Na al deze indrukken is het tijd voor een korte pauze. Terwijl de kinderen lekker spelen in de speeltuin, genieten mijn vrouw en ik van een kopje koffie op het terras. Eventueel kan hier ook iets kleins gegeten worden, zoals een tosti, wafel of een zakje chips. Na het spelen lopen we weer verder, we zijn immers met een speurtocht bezig! We komen allerlei dieren tegen: van schildpadden tot mini-ezels en van kamelen tot alpaca’s en zelfs een lynx! Hierna komen we langs de grotere dieren. Het wordt ook een stukje spannender: nu komen we namelijk bij de jaguars en de panters. Hier in de buurt staan ook diverse papegaaien die echt kunnen praten. Probeer zelf maar eens een gesprekje met ze te voeren. Het is ook altijd leuk om bij de doodshoofdaapjes te kijken als ze gevoerd worden: zo’n schattig gezicht als ze aan het eten zijn!

Voordat je BestZoo weer verlaat moet je vooral niet vergeten om een foto te maken in de paddenstoel bij de uitgang. Bij ons is dat een traditie geworden!

Wandelen bij BestZoo

Na het bezoek aan BestZoo wandelen we nog een stukje door de wijk. We lopen eerst een stukje van de Klompenroute. Deze wordt, zoals de naam eigenlijk al zegt, aangegeven door klompen. De klompenindustrie is namelijk voor de Vleut erg belangrijk geweest. Vlakbij BestZoo kom je ook voorbij een stuk waar mooie kunstwerken te vinden zijn. In de Scheeken, zoals dit stukje heet, zijn diverse grote mozaïekwerken gemaakt van fabeldieren. De kinderen vinden dit superleuk, maar ook voor ons is het leuk om hier te lopen. Je bent echt direct in een natuurgebied, iets wat ik altijd heerlijk vind om te gaan wandelen. 

Zo blijkt maar weer, ook in de Vleut, kan je Best beleven! 

 • BestZoo

  Plan een onvergetelijke dag bij BestZoo!

  BestZoo
 • Klompenroute

  Klompenroute de Vleut is een wandelroute door het mooie populierenlandschap in buurtschap de Vleut in Best. De route wordt aangegeven door klompen op palen en is ook in gedeeltes te lopen.

  Klompenroute
 • De Scheeken

  Geniet van de natuur in de Scheeken. De populier is hier populair, zowel in bossen als rond weilanden. Door kalk in de bodem is dit het slakkenrijkste gebied van Nederland. En nergens baltsen zoveel houtsnippen als hier.

  De Scheeken