Beleef Best: korenmolen ‘de Volharding’

Best is Best mooi. Maar mooie dingen wennen ook. Om de mooie en bijzondere plekken in Best in een nieuw licht te zien is niet-Bestenaar Kim eropuit gegaan. Zo laat ze de gemeente vanuit haar perspectief zien. Want wat maakt Best anders dan andere gemeentes? En welke plekjes moet je gezien hebben? Kim vertelt over haar ervaringen in Best en deelt haar aanraders. Deze keer verdiept ze zich in Nederlandse trots bij korenmolen ‘de Volharding’.

Nederlandse icoon

De molen is een icoon van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Omdat er veel water moest worden afgevoerd, maar ook voor het malen van granen en specerijen. Zo’n stukje Nederlandse cultuur vind je ook terug in Best, namelijk molen ‘De Volharding’. De Volharding stamt uit het jaar 1850 en is vandaag de dag nog steeds in gebruik. De molen is iedere zaterdag open voor bezoekers, waar zij dankzij vrijwilligers kunnen genieten van rondleidingen en verschillende producten in het winkeltje.

Een molen met een verhaal

Na de bouw in 1850 brandde de molen in 1884 door blikseminslag volledig uit. Best kocht een afgedankte molen aan en herstelde met de houten balken de zolder van de molen. Door middel van een jaarringenonderzoek weten we inmiddels dat de balken uit 1763 dateren. Deze balken zijn nog steeds te bewonderen in de huidige molen. Dat zij nog te zien zijn is te danken aan het zorgvuldige herstel van de molen dat tussen 2009 en 2011 heeft plaatsgevonden. In december 2011 vond de officiële heropening van de molen plaats, waarna er tot op heden verschillende granen worden vermalen tot meel. Vergeet daarom bij een bezoek aan de molen niet om wat bloem naar huis mee te nemen!

Thee bij EEHT

Na het aanschouwen van de molen kan je doorpakken bij lunchroom en werkatelier EEHT, wat zich direct naast de molen bevindt. EEHT is een dagbestedingsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De lunchroom staat bekend om zijn thee: in het atelier wordt met veel enthousiasme gewerkt aan het samenstellen van de verschillende theeën. Daarnaast kan je hier ook genieten van een heerlijke lunch. Er is voor ieder wat wils!

Als je in het centrum van Best bent mag je de molen dus zeker niet missen. De molenaars vertellen je met veel plezier meer over het verleden en heden van de molen. Een bezoek is absoluut de moeite waard!