Liberation Route Brabant Etappe 3

5 uur (25.0 km) |

De grootste geallieerde luchtlandingsoperatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, Market Garden, duurde van 17 tot 25 september 1944. Het doel was om vanuit België in één klap de grote rivieren over te steken om het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, te isoleren. Om de opmars zo snel mogelijk te laten verlopen, werden luchtlandingstroepen gedropt bij alle bruggen langs de route. Het meest zuidelijk landde de Amerikaanse 101st Airborne Division bij Son en Best. De tweede serie landingen was bij Grave en Nijmegen en de derde bij Oosterbeek en Arnhem. Het landleger moest razendsnel deze gebieden met elkaar verbinden via één enkele route, de zogenaamde Corridor. Deze liep van Valkenswaard via Eindhoven, Son, Veghel en Uden naar Grave en was de eerste week nog erg smal en uiterst kwetsbaar. De Brabantse …

De grootste geallieerde luchtlandingsoperatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, Market Garden, duurde van 17 tot 25 september 1944. Het doel was om vanuit België in één klap de grote rivieren over te steken om het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, te isoleren. Om de opmars zo snel mogelijk te laten verlopen, werden luchtlandingstroepen gedropt bij alle bruggen langs de route. Het meest zuidelijk landde de Amerikaanse 101st Airborne Division bij Son en Best. De tweede serie landingen was bij Grave en Nijmegen en de derde bij Oosterbeek en Arnhem. Het landleger moest razendsnel deze gebieden met elkaar verbinden via één enkele route, de zogenaamde Corridor. Deze liep van Valkenswaard via Eindhoven, Son, Veghel en Uden naar Grave en was de eerste week nog erg smal en uiterst kwetsbaar. De Brabantse inwoners langs de route zaten al snel klem tussen het krijgsgeweld. Vaak wisten de burgers niet of ze nu wel of niet bevrijd waren en er waren uiteindelijk veel doden en gewonden te betreuren. Bij Veghel slaagde een Duitse eenheid er op 22 september 1944 voor het eerst in om de weg vanuit het zuiden af te snijden en zo de geallieerde operatie een etmaal lang te vertragen. Vervolgens blokkeerde van 24 tot 26 september een andere groep Duitsers de Corridor opnieuw, nu tussen Veghel en Sint-Oedenrode. Het bleek één van de bepalende factoren in het mislukken van Operatie Market Garden, die op 25 september werd beëindigd.

Bezienswaardigheden
De route brengt je langs historische plaatsen, getekend door moed, verdriet, angst en hoop. Soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters zagen hier hun levens veranderen. Sta stil bij wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurde in Noord-Brabant en op deze plekken in het bijzonder.

Brabant Remembers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over 
WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen over gebeurtenissen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Op de Liberation Route Brabant kom je langs plekken waar deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Op de routekaart zijn de locaties met een ‘X’ aangegeven. Je vindt alle verhalen op brabantremembers.com en in de Brabant Remembers app, die de geschiedenis met Augmented Reality tot leven brengt. Sommige verhalen zijn als hoorspel te beluisteren bij de interactieve luisterzuilen. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-’45. 

Interactieve luisterplekken
Op de weg die de bevrijders door Nederland volgden, vind je interactieve luisterplekken van de Liberation Route Europe. Zo ook in Noord-Brabant. 
Op elk van deze locaties is een hoorspel te beluisteren over de belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945. 
Je kunt ze beluisteren op liberationroute.com

Wandelen via knooppunten
De Liberation Route Brabant is uitgezet over het wandelknooppuntennetwerk in Brabant. Je herkent de route aan de schildjes met opschrift ‘Liberation Route Europe’, die je aantreft op ieder knooppuntpaaltje. Volg de wandelroute van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het wandelknooppuntennetwerk. 
Klopt er iets niet aan de bewegwijzering van de route? Geef dit dan door via het ‘Meldpunt Routes’.

Voor de gehele Liberationroute kunt u terecht op de website van Visitbrabant 

Dit ga je zien

Startpunt: Liberationroute - etappe 3
Kanaalstraat
5691 Son
1

Joe Mann Gedenksteen

Joe Mann Gedenkteken
Boslaan Zuid
Best

Joe Mann Gedenksteen

Joe Mann Gedenksteen
2

Joe Mann Monument

Joe Mann Monument
Joe Mannweg
Best

Joe Mann Monument

Joe Mann Monument
3

Robert Cole Monument

Robert Cole Monument
Schietbaanlaan 1
5681 BH Best

Robert Cole Monument

Robert Cole Monument
4

Museum Bevrijdende Vleugels

Museum Bevrijdende Vleugels
Sonseweg 39
5681 BH Best

Museum Bevrijdende Vleugels

Museum Bevrijdende Vleugels
5

Boerderij de Paulushoef

Paulushoeve
Sonniuswijk 42
5691 PE Son

Boerderij Paulushoef

Boerderij de Paulushoef
6

Kasteel Henkenshage

Kasteel Henkenshage
Laan van Henkenshage
5492BH Sint-Oedenrode

Kasteel Henkenshage

Kasteel Henkenshage
Eindpunt: Kofferen 2
5492 BN Sint-Oedenrode