Koningsdag op Dorpsplein in Best

Koningsdag zal ook dit jaar weer uitbundig worden gevierd in Best. Oranje Vereniging Best is er dit jaar weer in geslaagd om voor de hele familie een fantastische dag te organiseren! Hiervoor is een programma samengesteld met traditionele elementen als de vrijmarkt, het fietsversieren en het defilé. Daarnaast wordt op het Dorpsplein, in samenwerking met lokale horeca, een gezellig terras ingericht met een muziekprogramma voor jong en oud en diverse activiteiten waaronder gratis voorstellingen van Jeth Jeugdtheater.

VRIJMARKT.

Al vroeg zullen de vlaggen en de oranje wimpels wapperen in het …

Koningsdag zal ook dit jaar weer uitbundig worden gevierd in Best. Oranje Vereniging Best is er dit jaar weer in geslaagd om voor de hele familie een fantastische dag te organiseren! Hiervoor is een programma samengesteld met traditionele elementen als de vrijmarkt, het fietsversieren en het defilé. Daarnaast wordt op het Dorpsplein, in samenwerking met lokale horeca, een gezellig terras ingericht met een muziekprogramma voor jong en oud en diverse activiteiten waaronder gratis voorstellingen van Jeth Jeugdtheater.

VRIJMARKT.

Al vroeg zullen de vlaggen en de oranje wimpels wapperen in het oranjezonnetje, tijdens de vrijmarkt in de Hoofdstraat waarvan de opbouw in alle vroegte al begint. Iedereen kan daar zijn of haar prachtige spulletjes aanbieden, een plekje mag zelf worden uitgezocht. Hou er hierbij rekening mee dat je geen ingangen van huizen en winkels die open zijn blokkeert, of de doorstroom van mensen en hulpdiensten in het centrum hindert. De rijbaan van de Hoofdstraat dient als calamiteitenroute en dient te allen tijde te worden vrijgehouden, volg hierbij de instructies van de vrijwilligers op.

De Vrijmarkt vindt plaats in de Hoofdstraat, deze wordt hiervoor afgesloten. Vanaf 07.00 uur kan er met de opbouw worden begonnen. De Vrijmarkt begint om 09.00 uur en zal tot 15.00 uur duren. Na afloop dien laat je je plek netjes achter en neem je je afval mee terug naar huis. Niet verkochte spullen kunnen worden ingeleverd bij het centrale inleverpunt van Het Goed bij de kiosk zodat deze alsnog een tweede leven krijgen.

Wat mag je verkopen?
Op Koningsdag mag je op de Vrijmarkt vanaf 9 uur ‘s morgens tot 15.00 uur ’s middags vanalles verkopen. Nieuwe spullen, oude spullen, tweedehands spullen… Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

  • Je mag geen (fris)dranken verkopen.
  • Je mag geen bederfelijke etenswaren verkopen. Dit houdt in dat alle voedsel wat koel gehouden moet worden, of wat juist eerst verhit (gekookt of gebakken) moet worden, niet verkocht mag worden.
  • Je mag geen dieren verkopen of andere zaken die verboden zijn door de wet Verordening op straathandel

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN EN DEFILÉ.

Op Koningsdag worden jaarlijks alle gedecoreerden uit Best door het College uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst. Deze gelegenheid is een vast ontmoetingsmoment voor de gedecoreerden. Daarnaast biedt het hen de mogelijkheid kennis te maken met inwoners uit Best die in voorgaande jaren Koninklijk zijn onderscheiden. Vanwege het grote aantal genodigden zal ook dit jaar de bijeenkomst in Prinsenhof plaatsvinden, deze is alleen toegankelijk voor genodigden.

De gedecoreerden verzamelen zich om 09.30 uur en de bijeenkomst eindigt om 11.45 uur.
Om 12.15 uur wordt het defilé́ door de (nieuw) gedecoreerden op het bordes naast de burgerzaal afgenomen met gelegenheid voor het maken van persfoto’s.


FIETSVERSIEREN.

Ook dit jaar mag het fietsversieren niet ontbreken. Kinderen kunnen vanaf 11.00 uur op het Dorpsplein hun fiets versieren. Materialen hiervoor worden vanaf 11.00 uur uitgedeeld vanuit de tent op het Dorpsplein en beschikbaar gesteld door Oranje Vereniging Best. Uiteraard mag je zelf ook al de nodige voorbereidingen treffen. Om 11.40 uur rijden de kinderen met hun versierde fietsen, voorafgegaan door harmonie St. Cecilia, naar Prinsenhof om de gedecoreerden, het College en hun gasten op te halen.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet vanaf Prinsenhof door de Hoofdstraat, waar de Vrijmarkt nog gaande is naar het Dorpsplein. We vertrekken te voet vanaf Prinsenhof naar het gemeentehuis. De harmonie loopt voorop gevolgd door het College en de gedecoreerden. Daarachter komen de kinderen met hun versierde fietsen. Bij de kiosk slaat de stoet rechtsaf het Dorpsplein op en nemen het College, de gedecoreerden en de harmonie plaats op het bordes.    

Als om 12.15 uur de kinderen met hun versierde fietsen aankomen op het Dorpsplein zal de burgemeester, samen met de gedecoreerden en Jeth, de kinderen ontvangen tijdens het defilé. Hierna volgt de prijsuitreiking voor de drie mooist versierde fietsen. Tot slot worden de kinderen door PLUS supermarkten getrakteerd op de traditionele krentenbol en mandarijn.

ORANJESPELEN.

Kinderen kunnen vanaf 12.45 uur onder begeleiding van scouting Oud Best diverse, traditionele, spelletjes spelen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten onder begeleiding van scouting Oud Best, zo kan er volop worden geknutseld en is de vrijwillige Brandweer Best aanwezig om verschillende wagens en hun materieel te demonstreren!

Na het succes van afgelopen jaar zijn er ook dit jaar weer gratis voorstellingen van Jeth Jeugdtheater in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Janna de Lathouder speelt hier tweemaal de voorstelling “Klein Duimpje”; Als zijn grote broer Dikke Teen wéér zijn toetje afpakt, is de maat vol: Klein Duimpje gaat de wereld in. ‘Dat kan niet!’ zeggen z’n ouders, ‘daar ben jij veel te klein voor! En te slap! En vast ook te dom!’ Maar Klein Duimpje weet het zeker. Over ontdekken en per ongeluk (op)groeien. De voorstellingen starten om 13.00 uur en 15.00 uur, de duur is ongeveer 25 minuten. Jeth is hierbij ook aanwezig en vindt het leuk om met jou op de foto te gaan.

Daarnaast is er een exclusieve voorverkoop voor de voorstellingen in het Joe Mann theater tijdens de zomervakantie, deze kunnen op Koningsdag met korting worden gekocht.

DORPSPLEIN.

DJ Aart van de Wouw is de gastheer en presentator op de kiosk en draait tot de klok van 17.00 uur de leukste liedjes! Speciaal voor de kids komt dit jaar de JaJaJoepie Kidsparty naar Best, zij starten om 13:45 uur. Van 17:00 tot 23:00 uur neemt De Buffel het stokje op het Oranjeplein over, met onder andere een knallend optreden van de 6-koppige coverband Driven!

Kortom; volop vermaak, eten en drinken onder een heerlijk oranjezonnetje. Wij nodigen iedereen van harte uit om ook dit jaar weer Koningsdag in het centrum van Best te komen vieren!

Prijzen

  • Gratis

Locatie