Kerststallenroute wandelen of fietsen in de Vleut Best
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Kerststallenroute De Vleut

Van zondag 18 december 2022 tot en met vrijdag 6 januari 2023 vindt voor de tiende keer de Kerststallenroute in buurtschap De Vleut in Best plaats. Wat in 2013 begon als een wandeling langs een aantal kerststallen in het buitengebied van Best, is uitgegroeid tot een ruim 7 kilometer lange sfeervolle tocht langs zo’n 120 verlichte kerststallen.

Het tienjarig bestaan van de route wordt gevierd met een meezing-avond op 28 december. Op w…

Van zondag 18 december 2022 tot en met vrijdag 6 januari 2023 vindt voor de tiende keer de Kerststallenroute in buurtschap De Vleut in Best plaats. Wat in 2013 begon als een wandeling langs een aantal kerststallen in het buitengebied van Best, is uitgegroeid tot een ruim 7 kilometer lange sfeervolle tocht langs zo’n 120 verlichte kerststallen.

Het tienjarig bestaan van de route wordt gevierd met een meezing-avond op 28 december. Op woensdag 28 december zingt een aantal zangkoren uit Best kerstliedjes op verschillende plekken langs de route. Bezoekers mogen vanzelfsprekend luisteren, maar worden vooral ook uitgenodigd mee te zingen. De meezing-avond start om 18.30 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten. De precieze locaties waar de koren die avond optreden, zijn vanaf 1 december te lezen op www.kerstindevleut.nl en op www.facebook.nl/kerstindevleut.nl. Langs de route is een groot aantal kerststallen te bewonderen in uiteenlopende stijlen. Er zijn traditionele kerststallen met figuren van keramiek en kerststallen volledig uit hout gesneden. Ieder jaar laten bewoners zich ook van hun creatieve kant zien, met kerststallen in een auto, in de trommel van een wasmachine, in een grote tractorband, enzovoorts.

De levensgrote kerststal bij de Mariakapel in De Vleut is al vele jaren een begrip in de omgeving. In 2013 organiseerde een aantal buurtbewoners een route die hierbij aansloot. Zo kon een bezoek aan de kerststal worden uitgebreid met een wandeling door het buitengebied. Bij de kerststal staat ook een herberg, waar bezoekers ’s middags en ’s avonds terecht kunnen voor warme chocolademelk en glühwein. De kerststal, de herberg en de route vormen samen: Kerst in de Vleut. De kerststallenroute ligt in het buitengebied van Best, waar minder bebouwing is en dus ook minder licht. In verband met de veiligheid is een goede zichtbaarheid van bezoekers van groot belang.

De route is overal goed toegankelijk en kan worden gewandeld of gefietst. Het is daarnaast goed mogelijk een deel, of delen van de route te doen. De route is ook opgenomen in de wandel-app ‘Routes van het Groene Woud’. 

De grote Kerststal en de Kerststallenroute worden op zondag 18 december om 18.00 uur officieel geopend. Daarna de Kerststal tot en met 6 januari, iedere dag geopend van 09.00 uur tot 22.00 uur.

De kerststallenroute kan in die periode de gehele dag gewandeld of gefietst wordt. Vanaf 16 uur zijn de meeste kerststalletjes verlicht tot ca 22.00 uur.

Als er voldoende vrijwilligers zijn, zal de herberg naast de grote Kerststal van 19 december tot en met 2 januari op de meeste dagen open zijn van 14.00 uur tot 20.30 uur. Na 2 januari is de herberg op de meeste avonden open van 18.00 uur tot 20.30 uur.

Wanneer

  • Als er voldoende vrijwilligers zijn, zal de herberg naast de grote Kerststal van 19 december tot en met 2 januari op de meeste dagen open zijn van 14.00 uur tot 20.30 uur. Na 2 januari is de herberg op de meeste avonden open van 18.00 uur tot 20.30 uur.

Prijzen

  • Gratis

Locatie